keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Tiistai 14.4.2015 - keskiviikko 15.4.2015

Tiistai 14.4.2015

Aamulla lähdin bussilla kohti työpaikkaa. Olin hyvissä ajoissa perillä. Ulkona odotellessa henkilöä, jonka kanssa oli tarkoitus tavata heti aamusta, paikalle tulikin alueen turvallisuuspäällikkö. Hänen kanssa käytiin portilla juttelemassa vartijoiden kanssa. Hän kuulemma käy aina aamuisin juttelemassa heille, paitsi jos on sovittu tapaaminen aamuksi. Hieno asia, että tullaan omasta huoneesta työntekijöiden pariin juttelemaan. Sain myös oman kulkuluvan tänään.

Tämän päivän ohjelma oli sitten työturvallisuus ja kuinka heillä toimitaan. Kaikki työntekijät joutuvat tekemään kokeen, jokaiselle alueelle missä he aikovat työskennellä. Joillakin voi olla vain pari osa-aluetta ja toisilla voi olla useita alueita. Toimistolla on neljä henkilöä, jotka työskentelevät työturvallisuuden parissa ja satama-alueen sisällä on myös useita henkilöitä. He ovat töissä rakennuksissa joissa työskennellään jatkuvasti.

Kävimme tänään uudestaan ajamassa alueella Mihalin kanssa. Siellä tein muutamia havaintoja työturvallisuuden osalta. Kaikki henkilöt eivät käyttäneet heijastinliiviä vaikka niitä kuuluisi pitää. Myöskään kaikki autot eivät pysähtyneet stop-merkkien kohdilla. Otin asian esille kierroksen jälkeen Mihalin kanssa. He tekevät välillä tarkistuksia ja mikäli suojavarusteita puuttuu, henkilö saa huomautuksen. Ajoneuvoliikennettä valvotaan myös. Alueella tehdään nopeusvalvontaa ja myös liikennemerkkien noudattamista. Alueella sai aiemmin kävellä, mutta nykyään siellä kuljetaan autolla tai bussilla. Oli ollut paljon läheltä piti -tilanteita.

Sataman alueella tarkkaillaan myös hiilipölyn määrää. Kerran kuukaudessa pöntöt tyhjennetään ja tarkistetaan kuinka paljon pölyä niihin on kertynyt. Tämä tehdään niin työntekijöitä kuin lähialueen asukkaita varten. Myös melua tarkkaillaan. Ovatkin keksineet laittaa pehmusteita konttien väliin, niin ei kolahda. Yrityksellä on kerran vuodessa avoimet ovet. Silloin kaikki halukkaat pääsevät tutustumaan alueeseen. Henkilöitä kuljetetaan bussilla ja myös veneellä satama-alueelle. Mielenkiintoa riittää, sillä alueella käy kuulemma tuhansia ihmisiä katsomassa ja tutustumassa paikkaan. Osa ihmisistä tulee jopa pidemmän matkan päästä.

Päivällä kävimme syömässä paikallisessa työpaikkaruokalassa. Olin heille kuin oikea työkaveri. Kielimuuri on välillä hieman haastava, sillä kaikki eivät osaa puhua englantia kovinkaan paljon. Keskenään he tietysti juttelevat sloveniaa, josta en ymmärrä mitään. Huomisen päivän ohjelmasta ei ole vielä tietoa, eli aamulla paikalle ja katsotaan mitä päivä tuo tullessaan.

Keskiviikko 15.4.2015

Tänään olin taas ”tupakalla” vaikka en edes polta. Osuimme johtajan kanssa samaan aikaa etuovelle ja siitä menimme portille juttelemaan ja kahville. Tänään pääsin tutustumaan työpaikan valvomoon. Huoneessa oli 6 isoa monitoria kameroille ja yksi monitori paloilmoituksille. Siellä oli yksi kamera mikä kuvasi vastaanottoa, jossa työskentelee kaksi ihmistä. Kuva oli peitetty siten, ettei kuvasta näkynyt työntekijöitä. Aivan niin, kuin pitääkin. Tutustuimme kameravalvontaan ja he näyttivät kuinka kameroita liikutetaan ja vaihdetaan eri näytöille. Harjoittelimme myös tallenteen tallentamista ja kuinka sen saa haettua. Tilan toisessa huoneessa oli serverit rikosilmoitin-, kulun- ja kameravalvontajärjestelmään. Tilassa on myös paloilmoitinkeskus.

 Pääsin koittamaan kuinka joystikki toimii. Aluksi sen kanssa oli todella vaikeaa työskennellä, mutta kun opin kuinka se toimii, niin osasin liikuttaa myös hitaasti kameraa. Siellä oli myös hiirellä ohjattavia kameroita. Zoomaaminen oli helppo tehdä molemmilla laitteilla ja zoomauksen jälkeen kuva oli myös tarkka. Yö kuvauksesta kamerat näyttivät todella selvää kuvaa. Siellä olikin viime yönä ollut yksi henkilö liikkumassa ihan aidan vieressä. He olivat soittaneet poliisin paikalle, koska oli kuitenkin aidan ulkopuolella. Poliisit olivat poistaneet henkilön.

Pääsin myös seuraamaan kuinka toimitaan palohälytystilanteessa. Olin lähdössä tilasta toimistoon, niin tuli yhteen rakennukseen hälytys. He katsoivat kamerasta ja soittivat palokunnalle. Alueella on oma palokunta ja mikäli tarvetta, niin he saavat kaupungin paloasemalta apua. Kohteessa ei ollut paloa, vaan pöly oli laukaissut hälytyksen.

Sitten päivä jatkui toimistolla. Luin kohteen sääntöjä ja kuinka siellä tulisi toimia. Luin myös meriturvallisuuteen kuuluvia sääntöjä. Huomenna jatkuu toimistolla jonkin aikaa.
Loppupäivän pääsin vartijoiden kanssa kiertämään jälleen aluetta. Nyt myös kävimme uusissa paikoissa, joissa ei käyty edellisinä päivinä. Saimme hälytyksen öljyvuodosta. Lähdimme sinne tarkistamaan tilannetta. Kuorma-autosta oli vuotanut pieni määrä hydrauliikka-öljyä maahan. Määrä oli heidän mielestään, niin pieni etteivät he aikoneet tehdä raporttia. Tekevät silloin jos öljyä on tullut isompi määrä maahan. Siellä oli sitten huoltomies joka laittoi imeytysainetta öljyn päälle.

Työpäivän päätyttyä lähdin kävelemään kohti asuntoa. Matkalla pysähdyin ruokakauppaan ostoksille. Asunnolla katsoin viikonloppu säätä ja se ei luvannut hyvää keliä. Lauantaina näyttäisi satavan koko päivä täällä Koperissa ja Ljubljanassa. Voi olla, että viikonlopun suunnitelma menee uusiksi. Toivottavasti ennuste muuttuisi parempaan suuntaan.













1 kommentti:

  1. Moi Peter. Oikein kateellisena luen kertomuksiasi, kuulostaa todella mielenkiintoiselta! -Ilona

    VastaaPoista